top of page

Procesul de transcripÈ›ie necesită prezenÈ›a unei singure molecule de ADN dublu catenar, numit ADN „È™ablon”, moleculă care intră în procesul de „iniÈ›iere”. Aici acÈ›ionează enzima ARN polimeraza, enzimă care se leagă de o anumită regiune din molecula de ADN, regiune (denumită promoter), de unde va începe transcripÈ›ia. Pe măsură ce ARN polimeraza se leagă de promoter, lanÈ›urile de ADN vor începe sa se desfacă. Următorul proces în care intră ADN este procesul de elongaÈ›ie (alungire a catenei). Pe măsură ce ARN polimeraza se miÈ™că de-a lungul catenei de ADN, are loc sinteza ribonucleotidelor complementare (ARNm - ARN mesager). Acest ARN, după cum îi arată È™i numele, se poate deplasa È™i în alte părÈ›i ale celulei cum ar fi reticulul endoplasmatic sau citoplasma.

Gruparea 5' se găseÈ™te în capătul 5' final al moleculei de ARNm, È™i este format din guanosină grefată printr-o legătură de tip 5'- 5' de molecula de ARN prin intermediul unei legături trifosfat.

Are loc adiÈ›ia unei grupări 5', grupare dinucleotidică care are rolul de a asigura stabilitatea ARN È™i de a-l transforma în ARN matur. O secvență de aminoacizi este grefată în poziÈ›ia 3' terminală pentru protecÈ›ie dar È™i pentru a sluji drept È™ablon pentru procesele următoare.Mai departe are loc formarea ARN, care este apoi utilizat in ribozomi pentru sinteza proteinelor. La procariote legarea ARN de ribosomi are loc după ce acesta este îndepărtat de nucleoid; în contrast la eucariote acest proces are loc chiar în membrana nucleară È™i apoi translocat în citoplasmă. Rata sintezei proteică poate ajunge la circa 20 aminoacizi la procariote, mult mai puÈ›in la eucariote.

bottom of page