top of page

Din punct de vedere chimic, proteinele sunt heteropolimeri constituiÈ›i din 20 de L-α aminoacizi (aÈ™a numiÈ›ii aminoacizi standard, vezi tabelul), în care grupările carboxil se pot combina cu grupările amino formînd legături peptidice È™i rezultând lanÈ›urile peptidice. Aminoacizii standard au proprietăți variate, proprietăți care sunt direct responsabile de structura tridimensională a proteinei, dar È™i de proprietățile acesteia.

În lanÈ›ul polipeptidic aminoacizii formează legăturile peptidice prin cuplarea grupei carboxil cu o grupă amino; odată legat în lanÈ›ul proteic aminoacidul se "transformă" în aminoacid "rezidual" iar atomii de carbon, azot, hidrogen È™i oxigen implicaÈ›i în legături formează "scheletul" proteinei. Atunci cînd lanÈ›ul proteic se tremină cu o grupă carboxil poartă denumirea de carboxi-terminus (sau C -terminus), în timp ce, dacă se termină cu gruparea amino, devine amino-terminus (N-terminus).

Responsabile de proprietățile chimice sunt aceleaÈ™i grupări carboxil È™i amino libere, neimplicate în formarea legăturilor peptidice, însă mai intervin È™i diferiÈ›ii radicali grefaÈ›i pe scheletul proteinei.

Datorită grupărilor carboxil și amino libere ele dau aceleași reacții ca și la aminoacizi.

Caracterul amfoter este responsabil de formarea de săruri atît cu bazele cît È™i cu acizii.

Legătura peptidică este responsabilă de formarea de combinații complexe denumie chelați.

Prezența diferiților radicali alchilici, sau arilici determină formarea unor derivați ai substanțelor proteice (derivații halogenați și nitrici sunt cei mai importanți).

bottom of page