top of page

Lanțurile peptidice sunt formate de grupările carboxil și aminice a aminoacizilor; există de fapt 2 forme pentru fiecare proteină, numite forme de rezonanță:

​

  • una datorată dublei legături care asigură rigiditatea È™i nu permite rotaÈ›ia în jurul axei sale;

  • a doua formă de rezonanță este dată de unghiul diedru φ(planul atomilor C'-N-Cα-C'), ψ (planul atomilor N-Cα-C'-N), ω (planul atomilor Cα-C'-N-Cα), unghiurile φ È™i ψ pot avea diferite valori fiind responsabile de gradul de libertate a proteinelor, controlînd structura tridimensională a lanÈ›ului proteic.

Structura substanÈ›elor proteice este încă insuficient cunoscută datorită dinamicității structurii proteinelor, deoarece ele sunt în permanență supuse unor procese de sinteză È™i de degradare. Pentru evidenÈ›ierea succesiunii aminoacizilor în structura proteinelor se folosesc 2 metode:

 

  • Degradarea Edman;

Prin degradarea Edman se poate identifica o secvență de pînă la 30 aminoacizi, cu o eficiență de 98%/aminoacid. Un alt avantaj ar fi cantitatea de numai 10-100 picomoli de peptidă necesari pentru determinare.

Degradarea Edman foloseÈ™te ca reactiv izotiocianatul de fenil care evidenÈ›iază selectiv aminoacidul. Grupa amino terminală se adiÈ›ionează la izotiocianat trecînd printr-un derivat de tiouree. După ce se tratează cu un acid slab, aminoacidul marcat sub formă de feniltiohidantoină se detaÈ™ează de restul polipeptidei. Aceasta cu noul său aminoacid terminal poate fi supusă la un nou ciclu de tratări pentru identificarea următoarei grupe amino.

  • Degradarea Sanger:

            Are la bază tratarea polipetidei cu fluoro-2,4-dinitrobenzen, avind loc atacul reactivului asupra grupării amino a aminoacidului N-terminal. Metoda Sanger are dezavantajul degradării complete a polipeptidei. S-a ajuns la concluzia că există 4 niveluri (structuri), care alcătuiesc edificiul proteic.

bottom of page